15 Mar 2011

Bagaimana nak cari rumah/bilik sewa di Internet

Saya ingat lagi pada tahun lepas, saya ingin mencari rumah sewa di sekitar Selangor. Jadi saya pergilah berjalan di bawah terik matahari untuk melihat mana-mana iklan yang ditampal di stesen bas ataupun tiang lampu. Sehinggalah satu hari kawan saya menegur, “Kenapa tak cari kat Mudah.my je?”
Rupa-rupanya laman web sebegini sudah sangat terkenal di kalangan pengguna Internet di Malaysia. Malah terdapat banyak rumah/bilik sewa yang diiklankan setiap hari. Laman-laman web sebegini termasuklah:

mudah.my


mudah.my adalah laman web jual-beli yang paling popular di Malaysia. Ia mempunyai fungsi carian yang sangat terperinci di mana anda boleh menyatakan ciri-ciri bagi rumah/bilik yang anda ingin cari.

Oleh kerana mudah.my bukanlah laman web jual-beli yang khusus untuk rumah dan bilik sewa, anda disarankan untuk turut melawat laman yang lain.

caribilik.my


caribilik.my adalah laman web yang khusus buat bilik untuk disewa. Saya suka rekabentuk muka hadapan caribilik.my, di mana mereka terus meletakkan kotak carian untuk kemudahan pengguna. Anda boleh terus memasukkan nama kawasan ke dalam kotak carian ni.
Laman web ini juga boleh menapis hasil carian berdasarkan kaum dan jantina yang dikehendaki oleh bilik sewa tersebut.

Let A Room


Let A Room merupakan satu lagi laman web buat bilik untuk disewa. Meskipun laman web ini mempunyai rekabentuk yang tidak terurus, namun ia masih berguna untuk mencari rumah/bilik untuk disewa.

No comments:

Post a Comment